EU zet VS onder druk over klimaatafspraken
• 13-12-2007
• leestijd 2 minuten
De Europese Unie blijft mogelijk weg op klimaatoverleg dat de Verenigde Staten op Hawaii beleggen, als zij dwars blijven liggen op de klimaattop op Bali.
In september vond in Washington een eerste overleg plaats van de grootste vervuilende economiën. De VS willen dat eind januari vervolgen. Maar andere ontmoetingen zijn zinloos als de top op Bali een mislukking wordt, zei de Portugese staatssecretaris van Milieu, Humberto Rosa, van EU-voorzitter Portugal donderdag.
Van dreigen met een boycot of van chantage was volgens Rosa geen sprake. Hij toonde zich wel teleurgesteld dat de onderhandelingen op Bali zo stroef verlopen. De Amerikanen houden zich volgens hem op de vlakte.
Het heikele punt voor de VS is een verwijzing in de slotverklaring dat de rijke landen de uitstoot van broeikassen verder moeten verlagen, met 25 tot 40 procent in 2020 (ten opzichte van 1990). De EU en de ontwikkelingslanden houden daaraan vast. ,,Een routekaart zonder richting is geen routekaart'', aldus minister van Milieu Jacqueline Cramer.
De Nederlander Yvo de Boer van het organiserende VN-milieubureau UNFCCC toonde zich donderdag aanvankelijk zeer bezorgd over de langzame voortgang. Volgens hem moeten de onderhandelingen vrijdag om het middaguur klaar zijn, om de top op tijd te kunnen afsluiten. Vijf uur later was hij weer optimistischer omdat er overeenstemming was over alle andere belangrijke onderwerpen. Daarbij ging het om de overdracht van schone technologie van de rijke landen naar de ontwikkelingslanden.
Volgens Cramer zijn de laatste tevreden met het aanbod. Het akkoord moet worden uitgewerkt, maar dat hoeft niet op Bali. Onduidelijk is nog hoeveel geld de donorlanden voor dergelijke technologieprogramma's beschikbaar stellen. Ook over de strijd tegen de ontbossing als onderwerp van gesprek voor een nieuw Kyoto-klimaatakkoord voor na 2012 zijn de partijen het eens.
Volgens ingewijden doet Rusland, naast de VS, intussen echter ook moeilijk over het noemen van reductiepercentages in de slottekst, maar niet duidelijk is waarom.
De top zou vrijdag eindigen. Volgens Cramer ,,moet er donderdagnacht een doorbraak komen''. De meeste klimaattoppen lopen echter uit.
Bron: ANP