Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU wil arme landen 'substantieel' helpen met klimaatschade

theme-icon
Klimaatverandering
  •    •  
13-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
klimaatverandering

© pixabay

Een nieuw fonds dat arme landen moet helpen met de verwoestende gevolgen van klimaatverandering kan rekenen op een "substantiële financiële bijdrage" van de Europese Unie, verzekert Eurocommissaris Wopke Hoekstra. Maar dan moeten de deelnemers aan de komende klimaattop in Dubai ook afspreken stevig werk te maken van de strijd tegen klimaatverandering.

Op de klimaatconferentie, die over ruim twee weken begint, willen de deelnemende landen beslissen hoe het vorig jaar afgesproken klimaatschadefonds eruit gaat zien. Wie ervoor gaan betalen en wie er juist uit kunnen putten bijvoorbeeld. Als Europa een flink deel van de lasten op zich neemt, kan zij volgens EU-bronnen andere landen mogelijk overhalen om ook mee te betalen of bijvoorbeeld meer te doen tegen klimaatverandering.

De nieuwe Europese klimaatcommissaris vertegenwoordigt de EU op de top en zou de unie daar de rol van spil en aanjager moeten geven. Hoekstra "staat klaar om een substantiële financiële bijdrage door de EU en haar lidstaten aan te kondigen", laat hij weten na een gesprek met de aankomend voorzitter van de top. Een bedrag noemt de Nederlander niet. Bovendien kan dat alleen "in de context van een ambitieuze uitkomst over het tegengaan van en het aanpassen aan klimaatverandering", tekent hij aan.

Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Klimaatverandering

Meer over:

klimaat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.