De Europese Unie zal geen stokje steken voor olie- en gasboringen op de Noordpool. ,,De Noordpool is niet anders dan andere gebieden. We gaan niet zeggen: Sluiten maar. Wel moeten we de technieken ontwikkelen waardoor het boren veilig kan voor de omgeving.''
Dat zei Europees Commissaris Andris Piebalgs (Energie) vrijdag bij een debat van de debatvereniging Friends of Europe in Brussel. Olie en gaswinning op de Noordpool ligt gevoelig. Natuurorganisaties zoals het Wereld Natuur Fonds (WNF) zijn er tegen omdat het ijs- en sneeuwgebied erg kwetsbaar is.
De EU-commissaris ziet echter geen verschil met de bouw van windmolens en waterdammen. ,,Sommigen houden daar ook niet van. Maar we hebben ze nodig. We moeten er niet voor weglopen, als het maar veilig is.''
Volgens sommigen liggen er grote voorraden onontdekte olie en gas onder de ijskap. Maar anderen schatten dat de wereld er hooguit drie jaar mee vooruit kan. Piebalgs: ,,Het zal iets helpen, maar het is niet de magische oplossing. Zeker niet voor de korte termijn''.
Het Wereld Natuur Fonds ziet daarin een extra reden om af te blijven van de Noordpool. ,,Het is gewoon een feit dat de olie opraakt. Beter is om alternatieven te zoeken. Boren op de Noordpool is alsof je iets regelt voor de Titanic'', waarschuwt directeur Stephan Singer van het WNF Brussel.
Toch ruziën meerdere landen al om de Noordpool. De Verenigde Staten, Rusland, Canada, Noorwegen en Denemarken (waar Groenland bij hoort) vinden allemaal dat zij recht hebben op de Noordpool.
EU-commissaris Piebalgs wil het liefst bestaande afspraken voortzetten. ,,Het is gevaarlijk om de afspraken te veranderen. Dan maak je van alles los.''
De Noorse maatschappij Statoil is al hard aan het zoeken naar olie en gas in het Arctische gebied. Het hoopt op fikse steun van de Europese Unie, voor onder meer politieke afspraken, financiering en belastingzaken. ,,Het is in Europa's belang om de Barentszee te onderzoeken'', zei topman Helge Lund van Statoil vrijdag. Hij prees zijn bedrijf aan bij de EU, omdat Noorwegen al goede pijpleidingen heeft naar Europa en de EU zo minder afhankelijk wordt van Rusland.
Dat gaat echter niet vanzelf. ,,Zelfs de relatief makkelijke velden kosten zeer veel tijd, geld en moeite'', zei de Statoil-topman. Hij verwacht dat het zeker tot 2030 duurt voordat de eerste Noordpool-olie getankt kan worden.