Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU-voorstel gevaar voor volkstuinen

  •  
02-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
volkstuin.jpg
De landelijke organisatie voor volkstuinders AVVN is bezorgd over het wetsvoorstel van het directoraat Gezondheid en Consumenten (SANCO) van de EU over de monopolisering van zaadgoed. De kans bestaat dat de 240.000 volkstuinders in Nederland –en verder iedereen die al dan niet bij huis een moestuintje heeft- binnenkort geen zaad uit groente en fruit meer mogen winnen of ruilen met andere hobbyisten. Het wetsvoorstel staat maandag 6 mei op de rol bij de Europese Commissie.
Positie verslechterd
Het AVVN meent dat het wetsvoorstel (voluit Legislation on Seed and Plant Propagating Material) onwenselijk is in een tijdsgewricht waarin overheid en burgers streven naar een duurzame samenleving en een gezond milieu. AVVN-voorzitter Chris Zijdeveld: “Juist hobbytuinders kunnen in hun volkstuin of tuin bij huis een belangrijk verschil maken. Het wetsvoorstel dreigt onze afhankelijkheid van industriële zadenleveranciers verder te vergroten en daarmee wordt onze positie en die van het milieu verder verslechterd”.
Versnelde privatisering
Zelfs al zou de particuliere sector in het wetsvoorstel buiten schot blijven, dan nog is het AVVN gekant tegen een Europese wet die bepaalt dat alleen geregistreerd zaaigoed nog verkocht mag worden. Het AVVN voorziet dat de nieuwe wetgeving een toenemende en versnelde privatisering van collectief zaai- en pootgoed mogelijk zal maken door een beperkt aantal marktspelers, met namen als Monsanto, Dow, BASF en Bayer – allemaal actief in de chemische industrie.
Kwetsbare voedselketen
Dit betekent een vermindering van de biodiversiteit, een kwetsbare voedselketen, verlies van (kennis over) lokale, oude en zeldzame gewassen en naar alle waarschijnlijkheid de teloorgang van producenten van biologisch zaaigoed. Allemaal zaken die het AVVN een warm hart toedraagt.
Bron: avvn.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.