Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU: Verbod op scrubbolletjes in crèmes en rubberkorrels voor kunstgras

theme-icon
Duurzaam leven
  •    •  
26-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
277 keer bekeken
  •  
--740--kunstgras_korrels_schoen.51139c34e363

Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.

Onafbreekbaar en giftig microplastic

Microplastics baren steeds meer zorgen. Ze worden niet afgebroken in de natuur en hopen zich hoger in de voedselketen op, om uiteindelijk ook in ons voedsel te belanden. Mensen kunnen zo giftige stoffen binnenkrijgen.

Grootste boosdoener is het kunstgrasveld, constateert de commissie. Over de rubberkorrels die zo'n veld soepeler en zachter moeten maken, gemaakt van bijvoorbeeld gemalen autoband, sloegen bodemdeskundigen en bezorgde voetbalouders de afgelopen jaren al meermaals alarm. Het dagelijks bestuur van de EU heeft nu besloten het zogeheten rubbergranulaat over acht jaar niet langer toe te staan. Eigenaars krijgen zo de tijd om alternatieven te vinden.

Plastic in de cosmetica

Microplastics in andere bronnen, zoals cosmetica, moeten al eerder verdwijnen. Scrubkorrels of glitter van kunststof bijvoorbeeld zijn over twintig dagen al verboden. Cosmeticamakers stapten de laatste tijd al over op natuurlijke alternatieven. Voor andere toepassingen in cosmetica of bijvoorbeeld wasmiddelen gunt de commissie fabrikanten wat langer respijt. Industrieel gebruik van microplastics zoals in de bouw blijft sowieso buiten het verbod.

De EU-landen en het Europees Parlement hebben zich niet tegen de plannen van de commissie verzet.

Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven

Meer over:

rubberkorrels, scrubbers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

DAS13
DAS1327 sep. 2023 - 8:27

Deze reactie is verwijderd

1 Reactie
DAS13
DAS1327 sep. 2023 - 8:27

Deze reactie is verwijderd

DAS13
DAS1327 sep. 2023 - 8:27

Poehé een alternatief vinden voor kunstgras. Bestond er maar iets als natuurlijk gras waar je dan sportvelden van kan maken. Iets wat niet schadelijk is, natuurlijk aanvoelt enzo. Help even meedenken mensen.