Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU ruimt olie bij vastgelopen schepen

  •  
13-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Olievlek_19.jpeg
Twee grote vrachtschepen die vrijdagnacht tegelijkertijd bij Zuid-Spanje aan de grond zijn gelopen en olie lekten in zee, hebben speciale hulp gekregen van de EU. Het nieuwe EU-agentschap voor veilige zeevaart EMSA stuurde direct een omgebouwd schip om olievlekken op te vegen.
"Hoewel er jaarlijks honderden ongelukken gebeuren met commerciële schepen in de EU-wateren, is het erg uitzonderlijk dat twee van zulke grote schepen tegelijk vastlopen en olie lekken'', zei EMSA-directeur Willem de Ruiter. De natuur werd bedreigd door de olie van de twee schepen, waarvan een zelfs doormidden brak bij Gibraltar. Het EU-veegschip heeft inmiddels enkele tonnen olie opgeruimd uit zee.
Het EU-agentschap heeft dertien schepen standby langs de Europese kust om EU-landen te helpen. Het netwerk wordt momenteel uitgebreid van de Atlantische kust naar de Oostzee en de Zwarte Zee.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.