Vroege Vogels

EU-Rekenkamer: controle op vissers faalt

  •  
05-12-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kabeljauw_03.jpg
De controle van de visvangsten in de EU deugt van geen kant. Vangstcijfers zijn onvolledig en onbetrouwbaar. Bij overtredingen wordt om onduidelijke redenen soms geen sanctie opgelegd.
Dat blijkt uit een rapport dat de Europese Rekenkamer dinsdag heeft gepresenteerd. Controleurs bekeken de situatie in Nederland en vijf andere West-Europese landen. Het rapport spreekt over ,,ernstige tekortkomingen''. Betere controle en sancties zijn dringend nodig, vindt de Rekenkamer.
Vissers in de EU krijgen nu jaarlijks vangstlimieten opgelegd. Doel is overbevissing te voorkomen. Ook zijn er eisen aan netten en de minimumgrootte van vissen.
De Rekenkamer stelt dat misstanden in de hand worden gewerkt door de overcapaciteit van de EU-vissersvloot; er zijn gewoon te veel vissersschepen.
Europees Commissaris Joe Borg (Visserij) ziet in het rapport reden om de controle grondig te hervormen. ,,De meeste conclusies komen overeen met onze eigen analyse'', zei de Commissaris. Hij verwacht de EU-landen eind 2008 voorstellen te doen voor betere inspecties.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.