Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Landbouwlobby zwakt regels luchtkwaliteit af

  •  
01-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gray-sky-1364299
Onder druk van de Europese landbouwlobby zijn de nieuwe normen voor luchtvervuilende stoffen uit de veehouderij ernstig afgezwakt. De voorgestelde vermindering van de ammoniakuitstoot is bijna gehalveerd en methaan is zelfs verdwenen uit de richtlijn. Dit schaadt de gezondheid van Europese burgers. Dit blijkt uit een artikel van onderzoeksjournalisten Vincent Harmsen en Berna van Vilsteren voor Down to Earth magazine dat vandaag gepubliceerd wordt. Vandaag beginnen de laatste onderhandelingen over de richtlijn.
Aantoonbare druk
De Europese national emission ceilings-richtlijn, die de uitstoot van de zes belangrijkste luchtvervuilende stoffen begrenst, zou voor het eerst een norm stellen voor methaan en moest ammoniakuitstoot drastisch verminderen. Ammoniak is voor het grootste deel afkomstig uit de veehouderij. Koeien zijn verantwoordelijk voor veertig procent van de methaan-uitstoot. Volgens het eerste voorstel zou de uitstoot van ammoniak in 2030 met 34 procent worden teruggedrongen. Daar is nu 18 procent van over. Methaan is zelfs volledig verdwenen uit het voorstel. Achter deze wijzigingen zit aantoonbaar druk van de Europese agrarische belangenorganisatie Copa-Cogeca, zo tonen documenten die verkregen zijn via de wet openbaarheid bestuur.
Lobbybrief
Copa-Cogeca stuurde meerdere lobbybrieven om de voorgenomen rem op ammoniak af te zwakken. De lobbygroep schrijft aan de hoogste ambtenaar op het milieuministerie: “Op dit moment is de EU zich aan het voorbereiden op het openenen van haar markt en het verwijderen van handelsbarrières in de landbouw. In deze context zijn strengere eisen voor ammoniak (...) een grote bedreiging voor de levensvatbaarheid van de EU landbouw.” Na deze lobbybrieven gaat de ambitie van de EU prompt al een eerste stap van 7 procent omlaag. Dat staat gelijk aan 275 kiloton meer ammoniakuitstoot. Ter vergelijking: de hele Nederlandse veehouderij stoot 113 kiloton ammoniak uit per jaar.
400 duizend vroegtijdige doden
Ammoniak vormt zich tot fijnstof dat zeer schadelijk is voor mensen en leidt tot ophoping van stikstof in het milieu. Methaan wordt omgezet in laaghangend ozon, vooral bekend als smog. Het is bovendien een sterk broeikasgas. Luchtvervuiling is de grootste milieu-gerelateerde doodsoorzaak in Europa en was in 2010 verantwoordelijk voor 400 duizend vroegtijdige doden.
De laatste onderhandelingen over de luchtkwaliteitsrichtlijn vinden plaats van 1 tot 8 juni in Brussel. De lidstaten onderhandelen dan met de Europese Commissie over de normen, Nederland is voorzitter. 
Bron: Down To Earth Magazine

Meer over:

luchtkwaliteit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Lucky-Lady
Lucky-Lady1 jun. 2016 - 21:24

Het is een schande, stelletje corrupte belangen verstrengelde geldwolven, wacht maar tot de EU leden die hier met cijfers rommelen zelf longziekten krijgen!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.