EU moet leiderschap tonen
• 27-11-2011
• leestijd 3 minuten
In het Zuid-Afrikaanse Durban begint morgen de VN klimaatconferentie. Ik ben daar bij als EU rapporteur klimaat om een vinger aan de pols te houden. Gedurende de hele top houd ik een weblog bij voor Vroege Vogels. Het wordt uitermate spannende komende twee weken!
Europa
Met een proactieve rol kan de EU zorgen voor een positief resultaat bij de komende klimaattop in Durban. Door zich te verbinden aan een verlenging van het Kyoto Protocol en de intensivering van haar klimaat ambitie, zal de EU het niets doen van India en China kunnen ombuigen. Europa kan de druk op andere vervuilers verhogen door leiderschap te tonen.
Waar gaat het om?
1 EU verbindt zich aan verlenging van het Kyoto-protocol
De eerste verbintenisperiode van het Protocol van Kyoto, het enige wereldwijd bindende klimaatakkoord dat vandaag bestaat, loopt aan het einde van 2012 af. EU-leiders moeten akkoord gaan met een tweede verbintenisperiode, met nieuwe reductiedoelstellingen, voordat de COP17 begint, met alle achterdeuren dicht gegrendeld. Kyoto is een basisvoorwaarde voor de ontwikkelingslanden en het laten verlopen van de enige juridisch bindende optie zou een grote stap terug zijn.
2 druk op China en India opvoeren door nu onafhankelijk van anderen het doel van CO2 reductie te verscherpen.
Wat gaat China doen? Gaat ze haar woordvoerderschap van de ontwikkelingslanden waarmaken of kiest ze weer voor de Kopenhagense route waarbij VS en China alle onderhandelingen doen fnuiken. Door duidelijk de eigen ambities als EU te laten zien, wordt de druk bij China gelegd. De EU moet werk maken van de geldende zwakke 2020 emissiedoelstelling van 20%. Een doel van 30% minder uitstoot zal de economische groei - tot 6 miljoen extra banen in Europa – bevorderen en belangrijke voordelen voor de gezondheid van Europeanen brengen. Bovendien zal de jaarlijkse olie-en gas import verminderen met € 40 miljard en innovatie in groene technologieën een enorme boost krijgen. De EU moet ambitie tonen met een duidelijk tijdschema voor een juridisch bindend resultaat voor alle landen in uiterlijk 2015.
3 Invulling van de financiële toezeggingen voor de ontwikkelingslanden
De EU moet haar beloften om het klimaatbeleid in ontwikkelingslanden te ondersteunen nakomen. Het helpt hen zich aan te passen aan de klimaatverandering en het bevorderen van de overgang naar een groene economie. De afspraken gemaakt in Cancún over klimaatfinanciering moeten worden geefectueerd, met name het Green Climate Fund. De EU moet bijdragen aan dit fonds door middel van nieuwe en aanvullende financieringsbronnen en niet gerecycleerd uit ontwikkelingshulp. Deze steun loopt op tot een bedrag van minimaal € 30 miljard in 2020. De EU moet aangeven hoe zij na 2012 gaan bijdragen, wanneer de bestaande regeling afloopt. Met behulp van nieuwe financieringsbronnen, zoals de inkomsten van de scheepvaartheffingen of een belasting op financiële transacties moet het Klimaatfonds gevuld worden: wat mij betreft een prioriteit voor de EU in het kader van de economische crisis.
We zullen de komende twee weken zien of de EU erin slaagt dit leiderschap waar te maken. Ik zit er in ieder geval bovenop.
Door: Bas Eickhout