Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'EU moet delven grondstoffen op zeebodem tijdelijk verbieden'

10 jun 2021
  •  
leestijd 1 minuten
NodulesOnSeafloor_with_SeaAnemone_and_Ophiuroid_SO239_CCZ_ROVKiel6000

Zeebodem met mangaanknollen en zee anemoon

© Geomar Kiel

De Europese Unie moet een tijdelijke ban opleggen bij het delven van grondstoffen op de zeebodem, totdat er meer duidelijk is over de effecten op het milieu en ecosystemen. Daartoe roept het Europees Parlement op.

Mangaanknollen

Op de diepzeebodem zijn zogenoemde mangaanknollen te vinden, met name in een gebied tussen Hawaï en Mexico op dieptes tussen de 4 en 6 kilometer. Die mangaanknollen bevatten belangrijke en vrij zeldzame metalen zoals kobalt, koper en nikkel die veel worden gebruikt voor bijvoorbeeld elektrische auto's en andere duurzame technologieën.

Schadelijke effecten

Milieuorganisaties waaronder Greenpeace waarschuwen al langer voor de schadelijke effecten van het delven van mangaanknollen voor het ecosysteem op de zeebodem, zoals koraal en sponzen. Er wordt gevreesd dat langdurige schade wordt veroorzaakt. Het Europees Parlement stelt nu dat er eerst extra onderzoek moet komen naar de effecten op de biodiversiteit en hoe dit veilig aangepakt kan worden.

Duitsland doet onderzoek

In april werd nog bekend dat Duitsland op dit gebied onderzoek gaat doen in de Stille Oceaan. Daarbij worden met behulp van een speciaal apparaat die mangaanknollen als het ware opgezogen van de zeebodem. Duitsland heeft hiervoor vergunningen gekregen van een organisatie die is gelieerd aan de Verenigde Naties. Duitsland is erg afhankelijk van buitenlandse importen van die metalen en zou op deze manier de bevoorrading op lange termijn kunnen veiligstellen.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar