Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU-landen willen emissierechten industrie veilen

  •  
21-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2478062143_c4b168a479_01.jpg
EU-landen willen emissierechten industrie veilen
De industrie in de Europese Unie moet vanaf 2013 emissierechten voor CO2 gaan kopen op veilingen. Alleen bepaalde sectoren met concurrenten in andere werelddelen moeten gratis rechten krijgen. Dat stelden ministers van Milieu van de 27 EU-landen maandag.
De emissierechten zijn de kern van Europa's actie om de opwarming van de aarde te beperken. De ministers willen over het klimaatplan nog dit jaar een compromis vinden met het Europees Parlement.
De ministers streven ernaar dat de industrie vanaf 2013 20 procent van hun emissierechten moet kopen, oplopend tot 100 procent in 2020. De industrie krijgt die rechten nu nog gratis. De Europese Commissie moet komende zomer een lijst presenteren van sectoren die worden vrijgesteld.
Alleen de stroomsector moet van de ministers in 2013 al gaan betalen voor alle uitstootrechten, hoewel er uitzonderingen mogelijk moeten zijn.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.