EU-landen eens met testplicht chemie
• 13-12-2005
• leestijd 2 minuten
De 25 EU-landen hebben een politiek akkoord bereikt over een vergunningplicht voor de ruim 100.000 bestaande chemische stoffen. Enkele tienduizenden stoffen moeten bovendien testen ondergaan voor hun gevolgen voor gezondheid en milieu.
Bewindslieden van Economische Zaken uit de EU-landen hebben dat dinsdag in Brussel besloten, op voorstel van de Europese Commissie. ,,Een historische en belangrijke vergadering'', zei staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken).
De staatssecretaris en veel collega's vonden het positief dat op de valreep nog enige administratieve rompslomp uit het plan werd geschrapt. ,,Het compromis is voordelig voor de gezondheid en milieu, maar met minder lasten voor het bedrijfsleven dan in het oorspronkelijke voorstel. Een goede balans'', vond Van Gennip.
Enkele landen, zoals Zweden en Denemarken, vroegen nog om verplichte vervanging van gevaarlijke stoffen. Het Europees Parlement eiste dat vorige maand ook. Maar de meeste ministers vinden dat het bedrijfsleven dan te veel lasten krijgt. De EU-landen gaan dit de komende maanden uitvechten met het Europees Parlement. ,,Het standpunt van het Europees Parlement gaat echt te ver'', zei Van Gennip alvast, doelend op de extra kosten voor vooral middelgrote en kleine bedrijven.
Het voorstel voor de Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemische stoffen (Reach) betreft alleen de productie van chemische stoffen in de EU. De industrie krijgt vanaf 2007 elf jaar de tijd om aan de eisen te voldoen, wat hen enkele miljarden euro's gaat kosten. Het nieuwe Chemicaliën agentschap in Helsinki gaat de vergunningen uitgeven.
Milieuorganisaties reageren teleurgesteld. Ze spreken over een ,,gemiste kans om de dreigingen van de chemie aan te pakken''. Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds (WNF) en anderen vinden het storend dat bedrijven gevaarlijke stoffen niet hoeven te vervangen. Dat de industrie ook minder testgegevens hoeven te overhandigen dan gepland, vinden ze onbegrijpelijk. De milieuclubs hopen dat het Europees Parlement deze zaken alsnog voor elkaar krijgt.
Bron: ANP