Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU Landbouwcommissie stemt: Geef konijnen meer ruimte

  •  
27-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Parksysteem konijnen

© Parksysteem konijnen, bron: maatlatduurzameveehouderij.nl

Gistermiddag stemde de EU Landbouwcommissie voor een rapport dat het begin kan betekenen voor beter welzijn voor de konijnen in de Europese vee-industrie. Het rapport, geschreven door Europarlementariër Stephan Eck, pleit voor een gradueel einde aan het gebruik van kooien en voor het gebruik van alternatieve houderijsystemen, zoals het parksysteem. Het amendement dat Europese welzijnswetten voor konijnen eist, werd echter met slechts éen stem verschil verworpen. Toch is het een historisch moment: het is voor het eerst dat het onderwerp van konijnenwelzijn in de EU besproken wordt. Over enkele weken zal ook het gehele Europees Parlement over het rapport stemmen. Compassion in World Farming (CIWF) voert al jaren campagne voor beter konijnenwelzijn in Europa. De organisatie zet nu alles op alles om het standpunt van de landbouwcommissie verder aan te scherpen voor de volgende stemming.

Geen welzijnsregels

Momenteel bestaan er geen specifieke welzijnsregels voor de miljoenen konijnen in de Europese vee-industrie. 99% van de dieren wordt in krappe, zeer dieronvriendelijke kooien gehouden. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Vandaag hebben we de eerste, zeer belangrijke stap gezet naar beter welzijn voor de miljoenen konijnen in de Europese vee-industrie. Het is hoopvol dat Brussel luistert naar de stem van zovele Europeanen die beter dierenwelzijn in de veehouderij willen. Wij blijven doorgaan tot de dieren daadwerkelijk beschermd worden.”

Einde aan konijnenkooien

Vorig jaar overhandigde CIWF aan voorzitter van de EU Landbouwraad Van Dam ruim 600.000 handtekeningen voor een einde aan konijnenkooien in de vee-industrie. In de aanloop naar de stemming stuurden honderden Europese kinderen tekeningen naar de betrokken Europarlementariërs. De ontroerende tekeningen toonden hoe de kinderen vinden dat konijnen zouden moeten leven. Ook stuurden ruim 88.000 CIWF supporters uit heel Europa een e-mail naar de politici met de vraag voor het rapport te stemmen.
Bron: CIWF

Meer over:

konijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.