Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'EU in problemen met Kyoto-doelen broeikasgassen'

  •  
09-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_149389.jpg
De Europese Unie schiet tekort bij het terugdringen van de uitstoot van het broeikasgas CO2. De lidstaten dreigen de afspraken uit het Kyoto-protocol voor 2012 niet te halen. Dat meldde het Wereld NatuurFonds (WNF) op basis van twee onderzoeken.
De lidstaten hebben via het Kyoto-verdrag beloofd dat zij in 2012 samen 8 procent minder broeikasgas zullen uitstoten dan in 1990. Volgens het Europees milieuagentschap (EEA) is die uitstoot sindsdien echter met 3,4 procent gegroeid.
Om de Kyoto doelen te halen is een systeem van uitstootmaxima en zogenoemde emissierechten opgezet. Bedrijven met CO2-uitstoot als energiecentrales, raffinaderijen en levensmiddelenfabrikanten hebben een soort vergunning gekregen, waarmee ze een bepaalde hoeveeldheid broeikasgas mogen uitblazen. Deze emissierechten mogen ze onderling verhandelen.
Het WNF stelt nu op grond van de onderzoeken dat de gestelde uitstootmaxima ,,onvoldoende'' zijn en het handelssysteem voor de emissierechten tekort schiet. ,,Schonere technologie, brandstoffen en efficiency'' komen met dit systeem niet van de grond, concludeerde de natuurorganisatie woensdag.
Voor het onderzoek zijn zes landen - Duitsland, Italië, Polen, Nederland, Spanje en Groot-Brittannië - onder de loep genomen die samen voor 68 procent van de Europese CO2-uitstoot zorgen. Net als in de andere landen heeft het systeem ook in Nederland nog niet de ,,voor het klimaat noodzakelijke investeringen in efficiëntie en schone technologie'' opgeleverd.
Het bedachte systeem hoeft wat het natuurfonds niet opgedoekt te worden. Want het handelssysteem kan ,,'s werelds krachtigste instrument'' worden om schone energie te bevorderen. Maar dan zal Europa wel strenger voor zichzelf moeten zijn. ,,Het emissiehandelssysteem heeft de potentie om als model te dienen voor de rest van de wereld, mits de Europese Unie strengere emissieplafonds oplegt'', aldus B. van der Hoek van WNF Nederland.
Volgens de natuurorganisatie kan de EU ontwikkelingen bijsturen, voornamelijk door het nu nog ingewikkelde handelssysteem eenvoudiger te maken, dat in de hele Unie geldt. Ook zouden lidstaten de emissierechten deels moeten veilen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor