Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU houdt vergunning kolencentrales overeind

  •  
26-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kolencentrale_01.jpg
De Nederlandse rechter mag een milieuvergunning voor drie Nederlandse kolencentrales niet vernietigen omdat die centrales Europese milieurichtlijnen zouden dreigen te overschrijden. Het is een zaak van de politiek om de internationale richtlijnen om te zetten in Nederlandse wetgeving.
Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag over de vergunningen voor de kolengestookte elektriciteitscentrales in de Groningse Eemshaven en in Rotterdam. De milieuvergunningen waren in 2007 en 2008 verstrekt aan E.On, Electrabel en RWE Power. Milieuorganisaties Stichting Natuur en Milieu en Greenpeace maakten bezwaar en vreesden overschrijding van de milieunormen.
De Raad van State moet in Nederland een uitspraak doen over de vergunningen.
De bouw van de E.On-centrale op de Maasvlakte kan doorgaan. Dat concludeert energieconcern E.On in reactie op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. ,,Het antwoord van het Europese hof heeft op dit moment geen consequenties voor de voortgang van de bouw van de centrale'', schrijft het concern donderdagochtend op zijn website.
Het Duitse energieconcern wijst erop dat de Raad van State nu aan zet is. De Nederlandse bestuursrechter had het Europese hof gevraagd of en hoe een Europese richtlijn over de uitstoot van verontreinigde stoffen moet worden meegewogen bij het verlenen van een milieuvergunning. In het geval van de E.On-centrale is die vergunning afgegeven door de provincie Zuid-Holland.
,,De Raad van State beslist uiteindelijk over de milieuvergunning. Maar je kunt dit advies van het hof niet negatief noemen'', zei een woordvoerder in een toelichting.
E.On verwacht de centrale op de Maasvlakte, die deels op kolen en deels op biomassa wordt gestookt, begin 2013 in gebruik te nemen. Het bedrijf investeert 1,2 miljard euro in de centrale.
Greenpeace: ,,Het is verbazingwekkend dat het Europese Hof geen uitspraak wil doen tegen zulke grote uitstoters van schadelijke stoffen, die overschrijding van Europese emissienormen veroorzaken. Het Hof benadrukt, dat Nederland hoe dan ook zijn emissienormen moet halen. De makkelijkste manier is die kolencentrales niet te bouwen. Niemand wil toch in een vervuild land wonen, zeker als er al genoeg energie wordt geproduceerd? Begin mei oordeelde de Raad van State dat energiebedrijven ten onrechte stellen dat de natuur geen schade oploopt. Deze uitspraak kan ertoe leiden dat de plannen van Essent, E.ON en Electrabel alsnog niet doorgaan.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.