Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

EU-hof: aankoopsubsidies voor natuurgebieden mocht niet

3 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Europese unie

© Pixabay

De Europese Commissie moet opnieuw uitleggen waarom zij Nederland toestond natuurorganisaties te subsidiëren om grond aan te kopen voor nieuwe natuur. De onderbouwing door de commissie deugt niet, vindt het Hof van Justitie van de Europese Unie. Daardoor dreigt alsnog een streep door de subsidieregeling.

 

Dertien natuurorganisaties (Natuurmonumenten en de twaalf provinciale landschappen) streken in de jaren 1993 tot 2012 honderden miljoenen euro’s op om nieuw natuurgebied te verwerven en pacht af te kopen. Dat kwam eigenlijk neer op staatssteun, vond de Europese Commissie, maar ze zag die toch door de vingers.

 

Een twintigtal landgoedeigenaars, boeren en andere particuliere grondbezitters kwam daartegen in het geweer, omdat zij zo uit de markt zouden worden gedrukt. Ze vochten de onderbouwing van de commissie aan, en kregen twee jaar geleden gelijk van het Gerecht van de Europese Unie. Het Europese hof bevestigde die uitspraak donderdag.

 

De Europese Commissie moet, met deze uitspraak in het achterhoofd, nu opnieuw bepalen of de natuurorganisaties ongeoorloofd staatssteun hebben ontvangen. Als zij tot die conclusie komt, moeten de organisaties de subsidie mogelijk terugbetalen.

 

Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.