Vroege Vogels

EU gebruikt 2,2 keer meer natuur dan het heeft

  •  
14-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_106718.jpg
EU-inwoners gebruiken 2,2 keer meer natuur dan de Unie heeft. Vooral Afrika en Azië moeten daarom opdraaien voor bijvoorbeeld hout of luchtvervuiling.
Per Europese inwoner is gemiddeld 4,9 hectare nodig voor energie, voeding en andere behoeften. Maar voor ieder is slechts 2,2 hectare beschikbaar, aldus het Wereld Natuur Fonds (WNF) maandag in Brussel.
Het WNF spreekt over een ernstig 'natuurtekort' in Europa. De natuurorganisatie adviseert Europese leiders dringend om de ecosystemen grondig te herstellen.
Europeanen moeten van het WNF minder broeikasgas CO2 uitstoten en minder afval veroorzaken. Ze moeten bovendien vaker de bus of trein nemen in plaats van de eigen auto.
Met maar 7 procent van de wereldbevolking, gebruiken de EU-inwoners 17 procent van de wereldbronnen. ,,Economische groei ten koste van de natuur en milieu verschuift de problemen gewoon naar andere delen van de wereld'', stelt Terry Long, WNF-directeur Europees beleid. ,,Vermindering van de Europese druk op de natuur is dus essentieel.''
Nederlanders zitten rond het Europese gemiddelde van 4,9 hectare per persoon. De zogeheten 'ecologische voetafdruk' van Europeanen is slechts de helft van wat Noord-Amerikanen nodig hebben: circa 9 hectare. Daarentegen gebruiken Aziaten en Afrikanen minder biologische capaciteit dan er in hun continenten aanwezig is.
Het is de eerste keer dat het Wereld Natuur Fonds de gegevens heeft gegroepeerd voor de Europese Unie. Voorheen waren de resultaten alleen op wereldschaal gepresenteerd.
De gegevens zelf dateren uit 2001. Het beslag van Europa op de natuur en milieu was in 2001 70 procent groter dan bij soortgelijk onderzoek in 1961.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.