Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU: blauwvintonijn bedreigde diersoort

  •  
09-09-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
blauwvintonijn_22.jpg
De Europese Commissie steunt een plan om blauwvintonijn tot bedreigde diersoort te verklaren. De soort is nu zeldzaam geworden in de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan, vooral door de vele vangsten voor export naar Japanse liefhebbers.
,,Wetenschappers zeggen dat dringende actie nodig is om de toekomst veilig te stellen van de blauwvintonijn, een van de meest kenmerkende vissen van de oceaan'', zei EU-commissaris Stavros Dimas (Milieu) woensdag.
De wereldwijde organisatie voor bedreigde diersoorten Cites bespreekt het plan in maart. Als de meeste deelnemende landen instemmen, komt er een internationaal handelsverbod.
Meerdere EU-landen, waaronder Nederland, hadden op de bescherming aangedrongen. Volgens schattingen van het Wereld Natuur Fonds (WNF) zijn met het huidige vangsttempo de geslachtsrijpe exemplaren in 2012 op.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.