Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

EU bindt strijd aan met exoten

12 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
muskusrat_11.jpg

© Fotograaf: neelespn

De muskusrat, het alligatorkruid en de reuzenbalsemien zijn voortaan ongewenst in de hele EU. De Europese Commissie heeft woensdag twaalf dier- en plantensoorten toegevoegd aan de zwarte lijst van soorten die niet uit Europa komen en die de oorspronkelijke flora en fauna verdringen.

Schade door exoten

Volgens verschillende experts tasten deze soorten de variatie van planten en dieren in de natuur aan en zouden ze economische schade veroorzaken. Muskus- of bisamratten ondergraven de dijken. Alligatorkruid is een woekerende waterplant die vis- en plantensterfte kan veroorzaken. De reuzenspringbalsemien groeit langs sloten en omdat de plant als snel groeiende eenjarige kan domineren verstikt het de natuurlijker oeverplanten. In de winter sterven de planten volledig af en zorgen dan niet voor bescherming tegen erosie zoals de verdwenen natuurlijke begroeiing zou doen.
Alle lidstaten moeten nu maatregelen nemen om de verspreiding van deze planten- en diersoorten in Europa te voorkomen. Zo mogen ze niet worden ingevoerd, gehouden, verkocht, vervoerd, gereproduceerd of in de natuur vrijgelaten.
Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.