Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU bestempelt 22 dieren en planten als invasieve exoot

  •  
14-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1014 keer bekeken
  •  
japanse_duizendknoop_janjoost_RS

Japanse duizendknoop, een invasieve exoot

© janjoost

De Europese Unie heeft het axishert, de Thaise eekhoorn en nog twintig andere dieren en planten als zorgwekkende indringer bestempeld. De EU-landen moeten ze gaan weren en bestrijden.

De 22 nieuwkomers zijn toegevoegd aan de lijst van zogeheten invasieve exoten. Dat wil zeggen dat ze niet in Europa thuishoren, maar het er wel goed doen. Invasieve exoten vermeerderen zich over het algemeen razendsnel en verdringen zo soorten die wel in Europese landen horen. Ze pikken leefgebied of voedsel in of eten hun inheemse buren simpelweg op.

Naast het axishert en de Thaise eekhoorn, zijn ook de roodbuikbuulbuul, een vogeltje uit Azië, de koningsslang en de Afrikaanse klauwkikker op de lijst beland. Verder gaan een aantal vissen, insecten, planten, een mossel en een nieuwe rivierkreeftsoort voortaan als invasieve exoot door het leven.

Bekende onwelkome gasten als de tijgermug, de rivierkreeft en de Japanse duizendknoop kwamen doorgaans in Nederland terecht via de handel of doordat ze meeliftten met bijvoorbeeld schepen of vrachtwagens. Sommige van de nu onwelkome dieren werden als huisdier gehouden, maar vervolgens losgelaten toen ze te groot of agressief werden.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.