Vroege Vogels

EU: belasting op arbeid omlaag, op vervuiling omhoog

  •  
01-04-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_147795.jpg
De lidstaten van de Europese Unie moeten de belasting op arbeid verlagen en het gebruik van energie en milieuvervuilende activiteiten duurder maken. Dat verklaarden eurocommissaris van milieu Stavros Dimas en eurocommissaris van belastingzaken László Kovács gisteren in Brussel.
De Europese Commissie heeft gisteren aangeven welke middelen kunnen worden ingezet om de CO2-doelstelling te realiseren. Dit kan bijvoorbeeld door het uitbreiden van de handel in emissierechten en door meer fiscale maatregelen en milieuheffingen in te voeren. Om te voorkomen dat de algemene belastingdruk te hoog wordt, zouden de landen de belasting op arbeid moeten verlagen. Een voordeel hiervan is dat dat ook tot meer banen leidt.
De lidstaten kunnen een voorbeeld nemen aan Ierland. Ierse winkeliers gaven tot 2002 1,2 miljard plastic zakken aan hun klanten. Sinds de Ierse overheid in 2002 een heffing van 15 eurocent per plastic zak heeft ingesteld, is het aantal zakken met 90 procent gedaald. Sommige Scandinavische landen heffen belasting op het energieverbruik. Ook deze methode levert flinke milieuwinst op. Denemarken heeft hiermee haar CO2-uitstoot met ongeveer 10 procent teruggebracht in de periode van 1992 tot 2000.

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.