Etikettering van ‘verborgen’ eieren blijkt haalbaar_01_03_2013
• 01-03-2013
• leestijd 1 minuten
In tegenstelling tot wat de eierindustrie beweert, is het goed mogelijk om eieren die verwerkt zijn in voedingsmiddelen te etiketteren. Dat blijkt uit een onderzoek van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters.
Duitsland
Vorig jaar bleek dat van bijna de helft van de eieren in Duitsland niet duidelijk is wat de omstandigheden zijn waarin de kippen werden gehouden. Dit aandeel omvatte verwerkte eieren (32 procent) en eieren in commerciële keukens en bakkerijen (16 procent).
Verplicht
Volgens Van Genne is de situatie vergelijkbaar met Nederland. ‘Als informatie over huisvesting verplicht is voor verse eieren, waarom zou dat dan niet ook mogelijk zijn voor eieren die worden verwerkt in voedingsmiddelen, zoals pasta, koekjes en mayonaise?’
Laagdrempelig
Vier Voeters stelt voor om het type houderij - legbatterij, scharrel, vrije uitloop, biologisch - op de lijst van ingrediënten te vermelden. ‘Dit zou tussen haakjes achter het ingrediënt eieren geplaatst moeten worden,’ zegt Van Genne. ‘Dat is laagdrempelig voor de consument, die dan geen code hoeft te ontcijferen.’
Bron:
Vier-Voeters.nl