Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Etende roodborst laat iets achter | Zelf Geschoten

  •  
08-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7906 keer bekeken
  •  

Er gaat iets in, en er gaat iets uit... Het dieet van de roodborst bestaat uit insecten, spinnetjes en andere kleine diertjes, aangevuld met bessen en zaden. In de winter komt hij graag op bezoek in de tuin, op zoek naar extra voedsel. Gefilmd door Leen Euser in Odijk.

roodborst_theoineke.jpg

© Fotograaf: theoineke

Wintergasten

Een deel van de Nederlandse broedvogelpopulatie trekt tussen augustus en november naar Zuid-Europa en keren in het voorjaar terug. De achterblijvers krijgen tijdelijk gezelschap van soortgenoten uit Duitsland, Polen en de Scandinavische landen.

Rode borst

Roodborsten zijn erg gehecht aan hun territorium en dulden daarin geen soortgenoten. Zowel mannetjes als vrouwtjes kunnen agressief naar elkaar zijn om hun gebied te verdedigen. Mannetjes en vrouwtjes zitten alleen even bij elkaar in het broedseizoen. Met hun oranjegekleurde borst proberen ze elkaar te imponeren. De jongen moeten daarentegen geen agressies oproepen; daarom krijgen zij pas later een oranje borst.

roodborstje

Roodborstje

© HarryH

Met dank aan Vogelbescherming

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.