Eendenkroos is een waterplantje dat erom bekend staat dat het in een hoog tempo hele vijvers kan overnemen. Toch is het een plant met potentie, vinden onderzoekers van de Universiteit van Wageningen. Zij zijn al jaren bezig dit plantje in de supermarkt te krijgen. Daarvoor moet eerst onderzoek worden gedaan, want tot nu toe is het verboden om het als mensenvoedsel te verkopen. Nu blijkt dat het aan alle kwaliteitseisen voldoet, is het aan de Europese voedselwarenautoriteit om het goed te keuren. Onderzoeker Ingrid van der Meer gaf alvast een voorproefje.
Waterlinzen
Van der Meer noemt eendenkroos liever waterlinzen, dat klinkt lekkerder voor de consument, en het past ook bij de voedingswaarden van de nieuwe groente. Het zijn eigenlijk kleine groene balletjes, die knapperig blijven bij het opwarmen, en een beetje smaken naar waterkers of spinazie. Er zit alleen veel meer eiwit in dan de meeste groenten. Je kan het door allerlei gerechten verwerken. Risotto, pastasaus, en chefs hebben er ook al een beurre verde van weten te maken, een soort groene botersaus.
Het eten van waterlinzen kan volgens van der Meer helpen bij de eiwittransitie: de vraag naar eiwitten neemt de komende jaren namelijk nog behoorlijk toe, terwijl de productie ervan over de hele wereld schade toebrengt aan de natuur. Denk aan sojabonen die uit het Amazonegebied komen, of de vleesproducten waar nog veel meer landbouwgrond voor nodig is om dat te produceren. Waterlinzen zijn veel efficiënter dan soja, omdat het veel sneller groeit en omdat er alleen water met voedingsstoffen voor nodig is. Het is makkelijk om in kassen te verbouwen, en het zou zelfs middels 'verticale landbouw' geproduceerd kunnen worden.
Als het meezit, liggen de eerste zakjes waterlinzen over 8 maanden in de supermarkt.