Eten is om op te eten, niet om weg te gooien
• 14-10-2010
• leestijd 2 minuten
Op deze website EtenisomopteEten.nl kunt u praktische informatie en tests vinden om uw voedselverspilling in kaart te brengen en te verminderen. Ook kunt u er een gratis bewaarwijzer als hulpmiddel voor in de keuken aanvragen. Nederlanders gooien jaarlijks voor circa 2,4 miljard euro aan goed, eetbaar voedsel weg. Maar eten is om op te eten.
Voedselverspilling is een groot probleem. Nederlandse consumenten verspillen gemiddeld per persoon jaarlijks ruim 50 kilo eetbaar voedsel. Dat komt in totaal neer op zo’n 175 euro per jaar, en omgerekend zo’n 80 warme maaltijden. Dit raakt je portemonnee. Bovendien gaan zowel grondstoffen als de energie die gebruikt is om het voedsel te produceren en te vervoeren, verloren als goed voedsel in de vuilnisbak belandt. Om mensen beter inzicht te geven in hun voedselverspilling, staat op de website een Weggooitest. Aan de hand van een aantal vragen zien mensen of ze meer of minder voedsel verspillen dan gemiddeld.
BN’ers en hun vuilniszak
Bij de start van de campagne op 13 oktoberin Den Haag zagen pers en vele schoolkrant redactieleden hoe bekende Nederlanders Robert ten Brink en Jesse van de band Valerius aan de tand werden gevoeld over de inhoud van hun vuilniszak. Zowel voedselverspilling als andere thema’s rondom eten kwamen aan bod en onderdeel van de middag was een proeverij met duurzame, futuristische hapjes.
Het is belangrijk dat de consument bewust wordt van zijn voedselverspilling en inziet dat voedselverspilling is te voorkomen door slimmer te kopen, te koken en te bewaren. De gezamenlijke campagne van Voedingscentrum en Milieu Centraal vraagt hiervoor aandacht. De start van de campagne gaat vooraf aan Wereldvoedseldag (16 oktober), dat ook verspilling als thema heeft.