Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Essentaksterfte in Flevoland

4 mrt 2014
  •  
leestijd 1 minuten
es_04.jpg
Essentaksterfte is een ziekte die een boom verzwakt en dodelijk kan zijn voor de boom. Langs wegen kunnen gevaarlijke situaties ontstaan door afgevallen dode takken. In de Noordoostpolder heeft de gemeente daarom Landschapsbeheer gevraagd om ook in 2013 alle essenlanen langs de wegen te bekijken op ziekteverschijnselen.
Een hele klus
Bijna 7000 bomen werden bekeken. Het blijkt dat het aantal fors aangetaste laanbomen, net als in voorgaande jaren, onder de 10% ligt. Deze bomen hebben een gekleurde stip gekregen (geel of oranje). Ook zijn er bomen met een blauwe stip te vinden, dit zijn bomen waarin roofvogels of spechten nestelen of door vleermuizen worden gebruikt om te slapen. Deze bomen mogen niet worden gekapt, alleen de dode takken kunnen worden verwijderd.
Geen remedie
Essentaksterfte treft alleen essen. Er is geen remedie tegen de ziekte bekend. De ziekte wordt veroorzaakt door de essenschimmel. Deze schimmel verspreidt zich snel via sporen door de lucht. De gevolgen kunnen groot zijn in Flevoland omdat de es hier een algemene boomsoort is. In Oost-Europa is de ziekte al zo’n twintig jaar bekend en daar sterven op sommige plekken tot 80 % van de essen. De iep is al nagenoeg uit het landschap verdwenen door de iepziekte. Hetzelfde zou kunnen gebeuren met de es.
Op basis van deze resultaten zal de gemeente Noordoostpolder bepalen welke maatregelen genomen worden.
Bron: Landschapsbeheer Flevoland

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.