Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Essent doet onderzoek naar nieuwe kolencentrale

  •  
19-12-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
greenpeace-essent.jpg
Essent en Shell gaan samen onderzoek doen naar de bouw van een nieuwe kolencentrale, een kolenvergasser dit keer. Een deel van de CO2 die daarbij vrijkomt, willen ze opslaan onder de grond. Dat betekent dat er nu in totaal vijf nieuwe kolencentrales in Nederland in de planning staan, een ramp voor het klimaat.
Als de vijf centrales er echt komen, worden de klimaatdoelen van het kabinet volstrekt onhaalbaar.
Verliesgevend
De plannen van Essent zijn verrassend. In mei 2008 schrapte Essent nog haar plannen voor een nieuwe kolencentrale vanwege twijfels over de winstgevendheid. Onderzoek van PriceWaterhouseCoopers, in opdracht van Greenpeace, wees uit dat kolencentrales verliesgevend zijn, terwijl investeringen in windparken en gascentrales wel winst opleveren. Voorwaarde is dat de CO2 volledig in rekening wordt gebracht.
Greenpeace heeft deze resultaten aan de aandeelhouders gepresenteerd, waarop er een streep door het plan gezet werd, vanwege juist onzekerheid over de toekomstige CO2 prijs. Essent en Shell willen dit keer eerst een haalbaarheidsstudie uitvoeren. De bouw gaat niet door, als er geen subsidie van de overheid komt.
CO2-dumping
De bedrijven willen een deel van de CO2 die uit de centrale komt afvangen en onder de grond stoppen. Het is nog zeer de vraag of dit mogelijk en veilig is. In elk geval zullen de bedrijven bij de overheid aankloppen voor honderden miljoenen euro’s die nodig zijn om de CO2 afvang en opslag te realiseren.
Ook draait de overheid op voor het aanleggen van de infrastructuur en moet de aansprakelijkheid bij lekkages nog geregeld worden. De overheid betaalt zo mee aan het realiseren van vervuilende kolencentrales. Dit overheidsgeld kan veel beter worden uitgegeven aan energiebesparing of aan schone energie, zoals windparken op zee.
Vijf nieuwe kolencentrales
Essent is niet het enige bedrijf die op kolen blijft inzetten. Eerder dit jaar maakte het Belgische bedrijf C.GEN bekend dat ook zij op de Maasvlakte een nieuwe kolencentrale wil bouwen. Ook Electrabel en E.ON willen daar bouwen. RWE heeft een kolencentrale in de Eemshaven in Groningen gepland. Deze vier bedrijven zijn nog bezig met de aanvraag van vergunningen.
De Duitse bedrijven RWE en E.ON zijn, ondanks dat ook hun vergunningen nog niet rond zijn, alvast begonnen met de eerste bouwwerkzaamheden. Dat betekent dus dat er vijf nieuwe kolencentrales gepland staan.
Greenpeace voert actie tegen nieuwe kolencentrales in Nederland. Doe mee met onze actie tegen de kolencentrale van E.ON, die net zoveel CO2 gaat uitstoten als 2 miljoen auto’s.
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.