Vroege Vogels

Esdoornblokspanner: nieuw voor Nederland

  •  
06-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Esdoornspanner_Mark_de_Mooij.jpg

© Fotograaf: Mark de Mooij

Op de Sint Pietersberg in Zuid-Limburg is weer een nieuwe nachtvlinder voor ons land opgedoken. De esdoornblokspanner is ook in België een erg zeldzame vlinder en komt met name in Midden Europa veel voor.
Bijzondere vondst
Op 29 september waren Mark de Mooij en Paul Vossen met een lichtinstallatie nachtvlinderen op de Sint Pietersberg. Ze kregen een spanner op het laken die ze nog niet eerder hadden gezien en later kwamen ze er achter dat het hier om de esdoornblokspanner (Nothocasis sertata) ging, een soort die nog nooit eerder in ons land is waargenomen. Al gauw kwam de bevestiging van de admin van Waarneming: een nieuwe soort voor Nederland.
Voorkomen
De naam is logisch, want de vlinder heeft typische blokbanden aan de rand en de enige bekende waardplant is esdoorn (Acer pseudoplantanus). Het is een vlinder van heuvelachtige en bergachtige streken, die voorkomt van Noord-Italie tot in Zuid-Zweden en verder oostelijker.

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.