ESBL-bacterie meer op 'plofkip' dan op ekokip
• 21-04-2011
• leestijd 1 minuten
De gevaarlijke multiresistente ESBL bacterie komt aanzienlijk meer voor op goedkope kip dan op biologische kip. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht, mede gefinancierd door Wakker Dier. Het onderzoek is vandaag gepresenteerd op de voorjaarvergadering voor Medische Microbiologie (NVMM). De uitkomst is relevant omdat de besmettelijkheid van vlees vermoedelijk mede wordt bepaald door de hoeveelheid bacteriën op dat vlees. Zowel de onderzochte goedkope kip als de biologische kip bleken in meerderheid besmet maar er was een groot verschil met de mate van besmetting.
De grote verschillen tussen goedkope kip en biologisch kip kunnen verklaard worden door de enorme verschillen in gebruik van antibiotica. Jaarlijks worden in industriële kippenstallen 37 dagdoseringen antibiotica per kip gegeven. Biologische kippen hebben amper antibiotica nodig. Eerder bleek al uit onderzoek van het UMCU dat de ESBL bacteriën op kip overeenkomen met de ESBL bacteriën bij zieke mensen. Dat mensen besmetting kunnen oplopen door het eten van kip, is hiermee waarschijnlijker geworden.
Antibiotica
In de Nederlandse vee-industrie wordt jaarlijks 400.000 kilo antibiotica gebruikt. Daarmee zijn we grootverbruiker in Europa. Er zijn verschillende redenen voor dit hoge gebruik maar veelal gerelateerd aan de wens om vlees zo goedkoop mogelijk te maken. Antibiotica is naast een geneesmiddel ook een groeibevorderaar. Toen antibiotica enkele jaren geleden als groeibevorderaar werd verboden, gingen veeartsen het vele malen vaker als geneesmiddel voorschrijven. De overheid eist nu dat het verbruik vermindert.