Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

ESA: 'klimaatsatelliet' Cryosat verloren

  •  
08-10-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_81802.jpg

© Noordpool

De Europese satelliet Cryosat die onderzoek moest gaat doen naar klimaatverandering aan de polen is verloren. De ruimtesonde werd zaterdag vanuit Rusland door Russische raketten de lucht in geschoten, maar de lancering mislukte. Dat heeft een woordvoerder van de ESA in Noordwijk zaterdagavond bevestigd.
Volgens de zegsman is de satelliet neergestort door problemen met de raket. De ruimtesonde kwam in zee terecht, waarschijnlijk in de buurt van de Noordpool. De ESA is ,,zeer teleurgesteld'' over het falen van de missie. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies mis is gegaan. Over de toekomst van het Cryosat-project is volgens de ESA-woordvoerder nu nog niets te zeggen.
De satelliet moest volgens de plannen drie jaar lang met een radar de veranderingen aan de ijskappen in kaart brengen. ESA hoopte dat het 136 miljoen kostende apparaat zou latem zien of en zo ja in welke mate de klimaatveranderingen leiden tot smeltende ijskappen. Wetenschappers rekenden erop dat de sonde uiteindelijk zou weergeven hoe snel de witte kappen aan de uiteinden van de aarde smelten.
Veranderingen in de Noordelijke IJszee zijn een indicator voor klimaatverandering op aarde. De ruim 700 kilo zware Cryosat had voor het onderzoek onder meer een radar.
De ijskap in het noordpoolgebied is de afgelopen honderd jaar niet zo klein geweest. De afname is vooral de laatste vier jaar snel gegaan, maakten Amerikaanse wetenschappers vorige maand bekend. Zij vrezen dat de Noordpool aan het eind van deze eeuw in de zomer ijsvrij zou kunnen zijn.
De nieuwe ijssatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA had drie jaar lang om de polen cirkelen. De meeste bestaande satellieten hebben een afwijkende baan, waardoor ze eenderde van de Noordelijke IJszee missen. In Nederland is de Technische Universiteit Delft betrokken bij het project.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.