Vroege Vogels

'Er moeten een eind komen aan scheepssloop in Azië'

  •  
13-12-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_155092.jpg
Greenpeace, FIHD (International Federation for Human Rights) en YPSA (Young Power in Social Action Bangladesh) bieden vandaag aan de Verenigde Naties het rapport ‘End of life ships’ aan met het schrikbarende beeld van meer dan honderd mensen die zijn gestorven of gewond zijn geraakt bij de scheepssloop in Azië. ‘End of life ships’ geeft een menselijk gezicht aan het ontoelaatbare schandaal van de gedumpte sloopschepen en de gevolgen voor mens en milieu. Greenpeace, FIHD en YPSA dringen er met dit rapport bij de VN op aan een eind te maken aan het lijden van de arbeiders bij het totaal ongecontroleerde slopen van schepen.
De meer dan honderd verhalen in ‘End of life ships’ zijn via familie en nabestaanden van arbeiders verzameld, en het is slechts het topje van de ijsberg. We vermoeden dat er in de laatste 20 jaar duizenden doden en gewonden zijn gevallen’. Bij het slopen van schepen gelden geen regels. arbeiders krijgen geen beschermende kleding en geen adequaat gereedschap. Ze mogen zich niet organiseren in een vakbond. Op de werven wordt het milieu op geen enkele manier beschermd.
Greenpeace, FIHD en YPSA eisen dat schepen die zijn afgeschreven worden behandeld als chemisch afval. De Conventie van Basel (1995) verbiedt het uitvoeren van chemisch afval van OECD-landen naar niet-OECD-landen. De 3 organisaties eisen dat dit verbod ook voor afgeschreven schepen gaat gelden. De IMO en de scheepsindustrie stellen tot nu toe dat sloopschepen niet onder de Conventie van Basel vallen en vertragen een oplossing. Greenpeace, FIDH en YPSA willen snel een definitieve regeling. Daarmee wordt voorkomen dat honderden enkelwandige schepen die de komende jaren worden afgeschreven, onder geen enkele regeling zullen vallen. Zonder regeling zal de sloop ervan opnieuw een onbekend aantal slachtoffers eisen.
‘Terwijl het praten in Geneve doorgaat sterven de arbeiders in India en Bangladesh. Totdat er een defintieve regeling is verwachten wij dat tenminste de regels van de ILO en de Conventie van Basel gehandhaaft worden’ zegt Harjono van Greenpeace. Greenpeace, FIDH en YPSA eisen met twintig andere nationale en internationale organisaties op het gebied van mensenrechten, milieu en gezondheid van de VN een onmiddelijk einde aan het lijden van de arbeiders en de vervuiling door het slopen van schepen.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.