Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Er zijn veel meer zware sterren dan verwacht

5 jan 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Sterren hemel

© bron: pixabay

Na een onderzoek van acht jaar concluderen sterrenkundigen dat er veel meer zware sterren zijn dan eerder werd aangenomen. Zware sterren zijn een paar honderd keer zwaarder dan de zon en astronomen denken dat het de eerste objecten zijn die na de oerknal zijn ontstaan. De astronomen, onder wie twee wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA), publiceren hun resultaten in het tijdschrift Science.

Zware sterren onderzoek

De onderzoekers hebben sterren onderzocht in een nabijgelegen sterrenstelsel, de zogeheten Grote Magelhaense Wolk zo'n 180.000 lichtjaar hiervandaan. Uit dit onderzoek blijkt dat er 30 procent meer zware sterren zijn, dan hiervoor op basis van de wet van Salpeter (1955) werd aangenomen. Deze wet beschrijft de massaverdeling van nieuwe sterren. Hieruitblijkt dat er veel meer lichte sterren gevormd worden dan zware sterren. De wet blijkt goed te kloppen voor sterren in de omgeving van de zon, maar het lijkt geen universele wet te zijn voor het heelal.

Leren ons over het universum

Zware sterren leven, in tegenstelling tot de lichtere varianten, kort en eindigen na een supernova-explosie als neutronenster of zwart gat.
Volgens een van de onderzoekers Alex de Koter van de UvA ,,leert het bestuderen van sterren ons iets over de aard van het universum". Astronomen denken dat zware sterren de eerste objecten zijn die na de oerknal zijn ontstaan. Mogelijk hebben zij een rol gespeeld in de vorming van sterrenstelsels zoals ons melkwegstelsel.
Bron: ANP
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.