Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Enorme krater ontdekt onder ijs Groenland

15 nov 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Groenland

© Groenland, foto: Pixabay

Onder het ijs van Groenland bevindt zich een enorme inslagkrater. Die is 30 kilometer in doorsnee en ongeveer 300 meter diep. Daarmee is hij een van de grotere kraters op aarde. De inslagplek is minder dan 3 miljoen jaar geleden ontstaan. Toen sloeg een meteoroïde van honderden meters in op aarde.

Door ijs heen kijken

De krater bevindt zich onder de zogeheten Hiawatha-gletsjer in het noordwesten van Groenland. Hij zit verborgen onder een pak ijs dat bijna een kilometer dik is. Deense wetenschappers zagen hem in juli 2015 op metingen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Die kon met radar door het ijs heen kijken. Met andere satellieten wisten de Denen het bestaan van de krater te bevestigen.
“De krater is bijzonder goed bewaard gebleven. Dat is verrassend, omdat gletsjerijs erg goed is in het veroorzaken van erosie. Daardoor zouden sporen van de inslag snel zijn verdwenen”, aldus onderzoeker Kurt Kjær.
Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.