Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Enorme ijsberg afgebroken op Antarctica

  •  
19-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
IJsberg - 1100

© Pixabay

Een enorme ijsberg is afgebroken van de zuidpool. Het stuk ijs is ongeveer 170 kilometer lang en zo'n 25 kilometer breed. De oppervlakte is 4320 vierkante kilometer en daarmee is het de grootste bestaande ijsberg ter wereld. Hij is iets kleiner dan de provincie Noord-Brabant.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft de ijsberg gezien met satellieten. Amerikaanse en Britse poolonderzoekers hebben de schots ook waargenomen. Het brok ijs ligt nu nog tegen de rest van het Antarctische ijs aan, op de Weddellzee. Daar kan hij jaren blijven dobberen, maar als de ijsberg op drift raakt en de open zee op drijft, kan hij een gevaar vormen voor de scheepvaart.

De ijsberg heeft de naam A-76 gekregen. De vorige grootste ijsberg, A-32A, ligt een eindje verderop en is 3880 vierkante kilometer groot.

De grootste ijsberg ooit was B-15, die in 2000 afbrak van Antarctica. Hij had een oppervlakte van 11.000 vierkante kilometer, groter dan Gelderland en Noord-Brabant bij elkaar. Brokstukken ervan drijven nog steeds in de zuidelijke Atlantische Oceaan. In 1956 werd een ijsberg gezien die groter zou zijn dan België, maar dit is nooit officieel berekend en bevestigd.

Bron: ANP

Meer over:

antartica, ijsberg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.