Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Enorm oceaangebied beschermd rond Nieuw-Zeeland

  •  
29-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
water-texture-1192601.jpg
Nieuw-Zeeland heeft plannen om een beschermd natuurreservaat te maken van een oceaangebied dat twee keer zo groot is als het het eigen landoppervlak. De regio rond de Kermadeceilanden in de Stille Oceaan is volgens de regering van het land ,,een van de meest ongerepte en unieke gebieden ter wereld''. Visserij, mijnbouw en andere schadelijke activiteiten worden er door nieuwe wetgeving strikt verboden.
Duizenden diersoorten
Het gebied is met een oppervlakte van 620.000 vierkante kilometer bijna even groot als Frankrijk. Er leven duizenden diersoorten, van walvissen en dolfijnen tot bedreigde zeeschildpadden, vogels en vissen. Ook in geologisch opzicht is het toekomstige reservaat zeer bijzonder. Het herbergt de langste rij onderwatervulkanen ter wereld en een trog die met een diepte van 10 kilometer alleen de Marianentrog voor zich moet dulden.
Premier John Key maakte het plan dinsdag bekend bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. ,,Wij Nieuw-Zeelanders hechten waarde aan onze kusten en oceanen, die een belangrijk deel uitmaken van onze cultuur, economie en leefomgeving’’, zei hij.
Visserij
De plannen leveren Keys regering applaus op van het Wereld Natuur Fonds. De visserij is bepaald niet blij. Een groot bedrijf dat tonijn vangt, klaagde op de publieke radio dat de sector toekomstige groei hierdoor wel kan vergeten. De tonijnvissers stellen dat de regering zich slecht heeft geïnformeerd. Het gebied zou al meer dan voldoende beschermd zijn met de huidige afspraak om alleen aan de oppervlakte te vissen en de bodem ongemoeid te laten.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.