NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Eén op de tien grote last van houtstook'

19 jan 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Fireplace_Burning.jpg
Bijna de helft van de Nederlandse bevolking vindt vuurtjes stinken. Eén op de tien Nederlanders ervaart zelfs grote overlast van anderen die binnenshuis stoken. Acht procent vindt dat hout stoken verboden zou moeten worden. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction. 

Tien procent met houtkachel

Ongeveer tien procent van de Nederlandse huishoudens heeft een houtkachel of open haard. Voor het milieu kunnen er in woonwijken beter geen bijkomen, stelt Milieu Centraal. Bij het stoken van hout komen namelijk stoffen, zoals fijnstof, vrij die nadelig zijn voor de gezondheid. Bijna dertig procent van de Nederlanders weet dat hout stoken schadelijk is voor de gezondheid. Via ramen, deuren of ventilatieroosters kan de rook andere huizen binnendringen. De mensen die grote overlast ervaren van vuurtjes van anderen, hebben vaak gezondheidsproblemen. 
Tips schoner stoken
Bij het maken van een vuurtje in woonwijken is het belangrijk om zo min mogelijk overlast te geven. 87 procent van de houtstokers wil hier hun best voor doen. Milieu Centraal heeft tips om schoner te stoken. Een belangrijke tip  ?  die 21 procent van de houtstokers niet kent  ? is het niet stoken bij windstil of mistig weer. Een tweede tip is droog en onvervuild hout gebruiken zodat er minder giftige stoffen vrijkomen. Bij een goed vuurtje is de vlam heldergeel en flakkert deze niet. 
Open haard verspilt hout
De meeste Nederlanders vinden hout stoken gezellig, lekker warm en leuk om te doen. Voor houtstokers zijn er nog meer redenen om het vuur aan te doen. Een kwart van de mensen met een open haard denkt te kunnen besparen op de energierekening. Terwijl je met een open haard juist duurder uit bent en hout verspilt. Een groot deel van de warmte vliegt namelijk zo de schoorsteen uit. Een open haard of houtkachel met laag rendement stook je dan ook vooral voor de gezelligheid, niet om je hele huis te verwarmen. 
Bron: Milieu Centraal

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.