Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Energieopwekkend sporten

  •  
01-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Groene_fiets.jpg
In vier Nederlandse sportscholen staan sinds kort fitnessapparaten, die de bewegingsenergie van sporters omzet in elektriciteit. De opgewekte stroom wordt gebruikt om de lampen te laten branden en bijvoorbeeld de tv’s en de airco’s aan te doen. Volgens leverancier Vincent Hoogwerf van SportsArt Nederland is het rendement zo’n zeventig procent. De overige dertig procent is nodig om de toestellen te laten functioneren.
Human power
Het energieopwekkende sporttoestel is een voorbeeld van human power, ofwel menselijke energie. Arjen Jansen van de TU Delft promoveerde twee jaar geleden op dit onderwerp met zijn proefschrift " Human Power Empirically Explored ". Hierin houdt hij 200 door menskracht aangedreven apparaten tegen het licht. Aangetoond wordt, dat het niet vanzelfsprekend is dat dergelijken apparaten per definitie milieuvriendelijk zijn.
We gaan proberen de uitzending van 3 maart te laten draaien op onze zelf geproduceerde energie. 

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.