Vroege Vogels

Energiebesparing ook mogelijk bij kou

  •    •  
08-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
energiecheck.jpg
Het gasverbruik is door het koude winterweer de afgelopen weken flink gestegen in de Nederlandse huishoudens. Toch kan kan er ook nog op energie worden bespaard. Dit kan al snel enkele tientjes tot meer dan 100 euro op jaarbasis schelen.
Het gaat vaak om hele simpele ingrepen, zegt energie-adviseur Rob van der Plas van energieconcern Nuon. De radiatoren kunnen bijvoorbeeld het beste helemaal vrij staan. Dus geen gordijnen of kasten ervoor. ,,Dat kost je brandstof'', zo doceert Van der Plas. Vrijstaande radiatoren kunnen op jaarbasis als snel 130 euro opleveren, zegt hij.
Ook treft de energie-adviseur nog geregeld veel kieren in huizen aan. Tochtstrippen kunnen helpen, maar ook een simpele handdoek. Bij huizen met open haarden wordt vaak vergeten om deze af te sluiten.
Daarnaast hebben huishoudens de neiging thermostaten te hoog te zetten. ,,Een graadje lager kan het jaarverbruik al met 7 procent omlaag brengen. Dit kan 60 euro opleveren'', aldus Van der Plas. Ook staat de thermostaat soms niet goed ingesteld. ,,Ze hangen bijvoorbeeld aan een buitenmuur of achter een boekenkast. Dat kan al snel 2 graden schelen, ofwel 14 procent van het jaarverbruik.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.