Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Energie uit toiletbezoek in wijk Deventer

  •  
31-08-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wc_01.jpg
Toiletbezoekjes in de nieuwbouwwijk Steenbrugge in Deventer moeten in de toekomst energie gaan opwekken. Dat is althans het plan van het waterschap Groot Salland.
Samen met Saxion Hogescholen en Tauw onderzoekt het waterschap de aanleg van een aparte persleiding van de zuiveringsinstallatie in Deventer naar de wijk. ,,Met vacuümtoiletten zoals bekend uit vliegtuigen of wc's waarbij urine en ontlasting gescheiden in het riool komen, wordt de ontlasting dan rechtstreeks aangevoerd naar onze vergistingtanks. Daar wordt alles omgezet in energie'', aldus een woordvoerder van het waterschap maandag.
Normaal komt alleen het eindproduct van de rioolzuivering uit op de slibtanks. ,,Daar komt slib terecht. Doordat de ontlasting zonder of vrijwel zonder water wordt aangevoerd, kan het rechtstreeks deze tanks in.'' Volgens een woordvoerder van adviesbureau Tauw moet de extra leiding op enkele honderden huizen worden aangesloten. ,,De vergisting kan zowel energie als warmte opleveren. Die warmte kun je dan weer terugleveren aan de wijk.''
Onderzocht wordt ook of het gft-afval uit de wijk op de persleiding kan worden angesloten. In 2010 zijn de resultaten van het onderzoek bekend.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.