Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Energie uit ijzerpoeder

7 dec 2018
  •  
leestijd 1 minuten
BvOF 2018_0912_ASA - Team Solid - LR

© Bart van Overbeeke/TU Eindhoven

Revolutionair is het wel: energie opwekken met ijzerpoeder, daarvan een circulair proces maken zónder uitstoot van CO2.
Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een procedé ontwikkeld, waar de resultaten in het lab verbluffend zijn. Volgens de studenten van Team Solid, zoals ze zichzelf noemen, is zo’n systeem bij voorkeur toepasbaar in de industrie. IJzerpoeder vervangt dan het verbranden van gas of steenkool. Volgens de studenten is ijzerpoeder een hele goede energiedrager om de volgende eigenschappen:
  • Een hoge energiedichtheid
  • Erg compact is
  • Veilig om op te slaan en transporteren
  • En het verliest zijn energiecapaciteit niet
Bij verbranding van ijzerpoeder ontstaat ijzeroxide (ofwel roest). Dat roestpoeder is met een eenvoudig procedé, waarbij gebruik wordt gemaakt van groene energie, weer terug te brengen tot ijzerpoeder. Het poeder kan weer opnieuw gebruikt worden als energiebron. Een circulair proces, waarbij het verlies minimaal is.
  • Lees meer in het nieuwsbericht

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.