Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eneco pleit voor stimulans schone energie

  •  
10-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_300077.jpg

© Windmolen

Jeroen de Haas, voorzitter van de raad van bestuur van Eneco, zei maandag bij de presentatie van de halfjaarcijfers dat het echt tijd is voor Nederland om nieuwe bronnen voor energie en export te ontwikkelen, zoals zon, wind en bio-energie."Deze innovaties zijn van belang voor ons land en de regiefunctie van de overheid daarbij is essentieel".
De Haas wees er ook op dat de CO2-markt in de EU nog steeds niet goed werkt. De CO2-prijs is "extreem laag". Als de EU niet ingrijpt, zou Nederland dat desnoods eenzijdig moeten doen. De kolenbelasting moet dan een stuk hoger uitvallen dan in het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie is afgesproken.
De Haas drong er opnieuw bij de overheid op aan om de splitsing van energiebedrijven in een commercieel bedrijf dat energie levert en een publiek bedrijf dat de distributie verzorgt, stop te zetten. De splitsing jaagt de energiebedrijven op kosten.
Uit de halfjaarcijfers blijkt dat Eneco Groep in de eerste helft van 2012 een nettoresultaat van 175 miljoen euro heeft geboekt. Dat is een stijging van 42 miljoen, ofwel 32 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Gecorrigeerd voor de eenmalige bate door de verkoop van de deelneming in de KEMA van 56 miljoen, was er sprake van een daling van 14 miljoen, ofwel 11 procent.
De omzet in het eerste halfjaar kwam uit op 2810 miljoen euro. Dat is 13 procent hoger dan in de eerste helft van 2011. De stijging was het gevolg van de transporttarieven en de hogere verkoop en productie van energie.
Het bedrijfsresultaat bedroeg 208 miljoen. Dat is een daling van 7 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2011. Oorzaak waren de zich ongunstig ontwikkelende marktprijzen.
Eneco investeerde in de eerste helft van dit jaar 309 miljoen euro in duurzame productie en netten.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.