NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

En verder: Fenolijn & VN-top over biodiversiteit

30 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
wulpwillemdewolf.jpg

© Fotograaf: WillemdeWolf

Fenolijn:
De wulp is uitgeroepen tot de soort van 2019. Dat is deze week bekendgemaakt door Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek. Van de kustvogel met zijn kromme snavel broeden jaarlijks zo’n 4300 paartjes in ons land. Reden dat de wulp volgend jaar centraal staat, is dat het behoorlijk slecht gaat. De opvallende vogel staat hoog op de Rode Lijst. Hulp voor de wulp is nodig, aldus Vogelbescherming.
De wulp broedt in open graslanden en akkers, heide, hoogveen en open duingebied. Na het broedseizoen trekken ze naar Zuidwest-Europa en Engeland om te overwinteren. Hiervoor in de plaats komen soortgenoten, die veel noordelijker, soms ver tot in Rusland, hebben gebroed. Deze wulpen overwinteren onder meer in Nederland. Sommige winters zijn er wel 200.000 wulpen in ons land.
In het Jaar van de Wulp organiseert SOVON Vogelonderzoek Nederland extra tellingen om meer zicht te krijgen op bijvoorbeeld de verspreiding van de wulp en de belangrijke plekken waar wulpen in grote groepen overnachten. Tegelijkertijd worden gegevens van de afgelopen decennia geanalyseerd om een overzicht te krijgen van hoe de populatie zich heeft ontwikkeld en welke factoren daarop van invloed zijn. Meer info op www.jaarvandewulp.nl. Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338Meer over het Feno-project bij De Natuurkalender .
VN-top over de biodiversiteit:
In de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh was afgelopen weken DE grote VN-top over de natuur. Duizenden wetenschappers, politici en natuurbeschermers waren bij elkaar, met als doel om de achteruitgang van de wereldwijde biodiversiteit te stoppen.
Een opmerkelijk besluit op de top is dat er een groot wereldwijd plan komt voor de bodem. In Vroege Vogels praten we met bodemecoloog Wim van de Putten, van het Nederlands Instituut voor ecologie, het NIOO. Hij is opgetogen over het besluit.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.