Terwijl het vanaf dit weekend gaat regenen, regende het de afgelopen weken aan weerrecords. Zo was het woensdag, de warmste 27 februari ooit gemeten, met een temperatuur van 16,8 graden in De Bilt. De warmte en zon zorgde voor massale bloei, en dat blijkt ook uit de vele meldingen op onze fenolijn. Tegelijkertijd is ook het seizoen van de teek begonnen. Volgens Arnold van Vliet van de Natuurkalender was het even topweer voor het vervaarlijke insect. De komende dagen gaat het kwik omlaag en zorgt ook de regen voor iets meer typisch weer voor deze tijd van het jaar.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op
035-6711338
.
Het is misschien wel de bekendste exoot van Nederland. De Rode Amerikaanse rivierkreeft heeft zich in enkele jaren over een groot deel van Nederland verspreid. Voor veel natuurbeheerders is het een plaag. De kreeften hebben de eigenschap dat ze oevers ondergraven, planten aanvreten en heldere waterplassen om weten te toveren in een modderpoel. Maar wat te doen met volksvijand nummer 1? Natuurmonumenten start dit jaar met een groot onderzoek naar de exotische rivierkreeften in het natuurgebied het Naardermeer. Zondag vertelt boswachter Luc Hoogenstein wat er gaat gebeuren.
Behalve de Rode Amerikaanse rivierkreeft leven er meer exotische kreeften in Nederland. Zoals de Turkse rivierkreeft, de gestreepte Amerikaanse rivierkreeft, de Californische rivierkreeft, de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft, de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft en de Marmerkreeft. De inheemse Europese rivierkreeft is bijna uitgestorven in Nederland.