Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

En verder: Fenolijn

28 dec 2018
  •  
leestijd 1 minuten
grauwe_gors_hans_hut.jpg
In Groningen zijn sinds november op verschillende plekken tientallen grauwe gorzen gezien. Deze typische grijsbruine akkervogel is in Nederland al jaren vrijwel uitgestorven. Alleen in de winter duikt de vogel zo nu en dan op. Dan is de gors vaak te vinden op akkers, die niet zijn omgeploegd, waar nog zaaddragende planten in staan. Zoals in sommige graanveldjes. Alleen in Zuid-Limburg en in Zeeland zijn dit jaar ook overwinterende grauwe gorzen gemeld. Vroeger was de grauwe gors een vrij algemene broedvogel in Nederland, van de akkerlanden in Limburg en Groningen tot in de uiterwaarden van de grote rivieren. Ze zijn bekend van hun zang, dat in de literatuur wordt omschreven als ‘rammelende sleutelbos’.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338Meer over het Feno-project bij De Natuurkalender .

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar