Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

En verder: Fenolijn

  •  
28-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
grauwe_gors_hans_hut.jpg
In Groningen zijn sinds november op verschillende plekken tientallen grauwe gorzen gezien. Deze typische grijsbruine akkervogel is in Nederland al jaren vrijwel uitgestorven. Alleen in de winter duikt de vogel zo nu en dan op. Dan is de gors vaak te vinden op akkers, die niet zijn omgeploegd, waar nog zaaddragende planten in staan. Zoals in sommige graanveldjes. Alleen in Zuid-Limburg en in Zeeland zijn dit jaar ook overwinterende grauwe gorzen gemeld. Vroeger was de grauwe gors een vrij algemene broedvogel in Nederland, van de akkerlanden in Limburg en Groningen tot in de uiterwaarden van de grote rivieren. Ze zijn bekend van hun zang, dat in de literatuur wordt omschreven als ‘rammelende sleutelbos’.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338Meer over het Feno-project bij De Natuurkalender .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.