Vroege Vogels

Emissiebeperking en adaptatie hand in hand

  •  
27-11-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_105856.jpg
Noord-Nederland wil voorop lopen bij het tegengaan van broeikasgassen en bij aanpassing aan klimaatverandering. Woensdag jl. bespraken de Provinciale Statenleden in hun jaarlijkse vergadering van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) een voorstel hiertoe van de colleges van Fryslân, Groningen en Drenthe. Prof. Dr. Pier Vellinga stak de loftrompet met het Energie Akkoord dat Noord-Nederland onlangs sloot met de ministers van EZ en VROM.
Vellinga benadrukte dat een ambitieuze emissiebeperking noodzakelijk is, maar dat aanpassing aan klimaatverandering eveneens moet gebeuren. Het adaptatiebeleid staat in Noord-Nederland nog in de kinderschoenen.
Hij riep de provincies op om rampen voor te zijn; rampen, waar we dichter bij zijn dan we geloven. Aan een temperatuurstijging van 2 tot 4 graden in de komende eeuw zit Nederland al vast en reken maar met een zeespiegelrijzing van 1,5 meter. Om ons land hierop aan te passen zullen natuurorganisaties als de Waddenvereniging goed moeten samenwerken met de ingenieurs en moeten inzetten op ‘bouwen met de processen’. Bij de kustverdediging is extra en continue zandtoevoer noodzakelijk, in combinatie met bredere en overslag bestendige dijken.
De Statenleden hadden vooral vragen over de landbouw en over CO2 opslag. Ja, inderdaad, herkauwers produceren methaan, een gas dat 20% bijdraagt aan het broeikaseffect. En ja, opslag in (half)lege gasvelden heeft ook nadelen, maar liever CO2 opslag dan kernenergie.
 
Bron: Waddenvereniging

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.