Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Emiraten willen investeren in schone energie Afrika

  •  
05-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
nairobi-2730268_1280

Nairobi (Kenia)

© James Wahome via Pixabay

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn van plan 4,5 miljard dollar te investeren in het ontwikkelen van duurzame energie in Afrika. Minister Sultan Ahmed al-Jaber, die dit najaar ook de voorzitter is van de VN-klimaattop in Dubai, kondigde het voornemen aan in Nairobi. In de hoofdstad van Kenia is op dit moment de eerste Afrikaanse klimaattop gaande.

Afrikaanse landen willen een belangrijke rol gaan spelen in de wereldwijde energietransitie. Ze zien potentie in het ontwikkelen van zonne- en windenergie en beschikken ook over grondstoffen die nodig zijn om batterijen te produceren. Maar investeringen vanuit het buitenland zijn daarbij cruciaal.

Hard getroffen door klimaatverandering

Tegelijkertijd is Afrika het continent dat volgens de VN veruit het hardst wordt getroffen door de gevolgen van klimaatverandering, zoals toenemende hitte, droogte en extreem weer. Afrikaanse leiders benadrukken regelmatig dat hun landen amper hebben bijgedragen aan de CO2-uitstoot die de drijvende kracht is achter de opwarming van de aarde. Daarom willen ze hulp van rijkere landen om de gevolgen het hoofd te bieden.

"Afrikaans wonder"

VN-chef António Guterres riep op de tweede dag van de top wereldleiders op om Afrika te helpen een "supermacht" te worden op het gebied van hernieuwbare energie. "Hernieuwbare energie zou het Afrikaanse wonder kunnen worden, maar we moeten het wel waarmaken." Guterres hoopt onder meer op steun van de G20, de club van twintig grote economieën. Leiders van de G20 ontmoeten elkaar komend weekend in India.

Klimaatfinanciering schiet tekort 

Volgens ontwikkelingsorganisatie Oxfam schiet de klimaatfinanciering nog hopeloos tekort. De organisatie becijferde aan het begin van de top in Nairobi dat landen in Oost-Afrika nu minder dan 5 procent van de financiering ontvangen die ze nodig hebben om te verduurzamen en zich weerbaarder te maken tegen klimaatverandering.

Alleen al Kenia, Ethiopië, Somalië en Zuid-Soedan denken daar in totaal bijna 50 miljard euro per jaar voor nodig te hebben. Ze ontvingen in 2021 zo'n 2,2 miljard, waarvan de helft uit leningen bestond.

Kritiek op gastland COP28

De Verenigde Arabische Emiraten zijn dit jaar het gastland van de VN-klimaattop, de COP28. Het land heeft zijn rijkdom vergaard met olie en gas en wordt mede daarom kritisch bekeken door klimaatactivisten. Al-Jaber speelt ook verschillende rollen: hij is zowel klimaatgezant van de VAE als de bestuursvoorzitter van het nationale olie- en gasbedrijf. Verder geeft hij leiding aan een duurzaam energiebedrijf.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor