Vroege Vogels

Ellen ten Damme & Merelkampioen

  •  
04-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ellen_ten_Damme_DE_20111103_3861.jpg
Singer-songwriter Ellen ten Damme gaat een speciaal lied componeren voor de Nederlands kampioen merelzang. Het VARA-programma Vroege Vogels verkiest dit voorjaar de mooist zingende merel van het land, daar zijn tot nu toe al meer dan 150 vogels voor genomineerd. De winnaar krijgt in elk geval een kilo biologische rozijntjes, maar zijn eeuwige roem komt in een ode aan hem van Ellen ten Damme.
Blackbird
Eén van de beroemdste singer-songwriter nummers uit de muziekgeschiedenis is ‘Blackbird’ van Beatle Paul McCartney. Voor de merelzang maakte men in 1968 een stukje merelzang uit het grote geluidenarchief van de Abbey Road Studio’s. De merel werd achteraf, toen het lied verder helemaal af was toegevoegd. “Dat kan beter”, volgens Vroege Vogels. “Wij gaan niet voor zomaar een vogel, maar voor de Nederlands Kampioen en het lied wordt gecomponeerd en aangepast aan de zangkwaliteiten van de winnende vogel.” Tijdens de radio-uitzending vanochtend speelde Ellen ten Damme al met het idee om ook de wetenschappelijke naam van de merel, Turdus merula, in het lied te verwerken. “Die naam klinkt al zo mooi zangerig.”
Mooiste merelzang
Inzenden van audio- of videobestandjes met merelzang kan nog tot uiterlijk 15 mei. Daarna gaat geluidenman Henk Meeuwsen (bekend van De Nieuwe Wildernis en van Vroege Vogels) de beste drie professioneel opnemen. Vervolgens wordt een verkiezing gehouden onder die Top 4 en daar komt dan de Nederlands kampioen uit naar voren.

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.