Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Elke boorder heeft haar eigen noot

  •  
03-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1141 keer bekeken
  •  
d44fd0658c44226f0f7b377e32bd100a

Hazelnootboorder

© joanne

Op de herfstwandeling een eikel rapen of een hazelnoot en daar een gaatje in aantreffen. Een mooi klein rond gaatje. Dat is het werk van een boorder: een snuitkever die zich heeft gespecialiseerd in het boren van gaatjes in noten om daar vervolgens eitjes in te leggen. 

Krappe woningmarkt 

Koen Verhoogt weet alles van boorders: “In de schil is een perfect rond gaatje geboord. Hier heeft een volwassen snuitkever in het voorjaar een larve in achtergelaten. De larve heeft zich de hele zomer volgevreten met de vrucht, om zich daarna een weg naar buiten te boren en in de bodem te verpoppen." Koen breekt met een mesje de noot open. “Kijk: er zit alleen nog maar gruis in, dat zijn de poepjes van de larve.” In de noot zit ook nog een kleine wants verstopt. “In de insectenwereld is elk holletje weer een overlevingsplek. Ook hier is de woningmarkt krap!” 

een_harde_noot_kraken_5f6d91ab65f71_medium

Larve komt uit noot gekropen

© SjanivanOphemert

Specialisatie 

Er zijn vijf soorten snuitkevers die zich hebben ‘gespecialiseerd’ op een noot. Zoals de eikelboorder en de hazelnootboorder. Op deze manier hoeven de snuitkevers niet onderling met elkaar te concurreren. 

Gigantische snuit 

Om een volwassen snuitkever te vinden, houdt Koen een paraplu op en slaat met een stok op de struiken. Hij bestudeert de buit: “spin, mieren, wantsen… een pissebed. Maar geen snuitkever.” De snuit van het beestje is zo groot, dat het makkelijk is het insect te herkennen. “Het ziet er een beetje ridicuul uit als je ze ziet lopen, maar ze kunnen daar toch genoeg kracht mee zetten om zo’n gaatje in een noot te boren.” De snuitkevers laten zich helaas niet zien, maar er in de herfst zijn er genoeg sporen van hun aanwezigheid! 

20211001_ZG_eikelboorder

Eikelboorder

© euroblinkie

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.