Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Elk jaar minder nestelende schildpadden op Aruba

  •  
17-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
water-g51cca25f5_1920

Zeeschildpad

© Marcello Rabozzi via Pixabay

Het aantal schildpadden dat op de stranden van Aruba eieren legt, neemt elk jaar met vijf procent af. Dat heeft minister van Natuur Ursell Arends donderdag bekendgemaakt.

Arends heeft de informatie gekregen van een lokale natuurorganisatie (Stichting Turtugaruba), dat jaarlijks het aantal schildpadden op de stranden onderzoekt. De minister roept op om ervoor te zorgen dat meer schildpadden weer de kusten veilig kunnen bereiken.

Dat betekent onder meer: 's nachts minder strandfeesten, vaker opruimacties van de stranden en felle lichten aan de kust vermijden. Arends hoopt op die manier meer aanwas te krijgen van de vier verschillende schildpadsoorten die regelmatig worden gezien op het eiland.

ABC-eilanden

Op het eiland wordt jaarlijks het aantal aangetroffen schildpadnesten bijgehouden. In 2009 werden er nog 154 nesten geteld, de afgelopen jaren is dat teruggelopen naar enkele tientallen.

Aruba behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen en is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bedreigde inheemse flora en fauna alsook het witte strandzand zijn wettelijke beschermd op grond van het CITES-verdrag.

Bron: ANP en Wikipedia

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar