Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Elk jaar minder nestelende schildpadden op Aruba

  •  
17-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
water-g51cca25f5_1920

Zeeschildpad

© Marcello Rabozzi via Pixabay

Het aantal schildpadden dat op de stranden van Aruba eieren legt, neemt elk jaar met vijf procent af. Dat heeft minister van Natuur Ursell Arends donderdag bekendgemaakt.

Arends heeft de informatie gekregen van een lokale natuurorganisatie (Stichting Turtugaruba), dat jaarlijks het aantal schildpadden op de stranden onderzoekt. De minister roept op om ervoor te zorgen dat meer schildpadden weer de kusten veilig kunnen bereiken.

Dat betekent onder meer: 's nachts minder strandfeesten, vaker opruimacties van de stranden en felle lichten aan de kust vermijden. Arends hoopt op die manier meer aanwas te krijgen van de vier verschillende schildpadsoorten die regelmatig worden gezien op het eiland.

ABC-eilanden

Op het eiland wordt jaarlijks het aantal aangetroffen schildpadnesten bijgehouden. In 2009 werden er nog 154 nesten geteld, de afgelopen jaren is dat teruggelopen naar enkele tientallen.

Aruba behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen en is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bedreigde inheemse flora en fauna alsook het witte strandzand zijn wettelijke beschermd op grond van het CITES-verdrag.

Bron: ANP en Wikipedia

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.