Elf soorten groenten in Japan radioactief
• 23-03-2011
• leestijd 1 minuten
In elf soorten groenten in de omgeving van de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima I is een ,,drastisch'' verhoogde hoeveelheid van radioactieve deeltjes gemeten. Naast spinazie en broccoli, wordt door de autoriteiten nu ook dringend afgeraden om onder meer peterselie, kool en de Japanse bladgroente komatsuna te eten. Dat heeft het Japanse persbureau Kyodo woensdag gemeld.
In de prefectuur Ibaraki was eerder al melk gevonden die meer radioactieve deeltjes dan toegestaan bevatte. Ook in kraanwater en het zeewater in de omgeving van de centrale werd eerder al een verhoogde concentratie radioactiviteit gemeten. Maar ook in Tokio is een verhoogde hoeveelheid radioactiviteit in het leidingwater gemeten.
Volgens de Japanse premier Naoto Kan is het eten van 100 gram radioactieve groenten tien dagen lang gelijk aan de hoeveelheid radioactiviteit die men jaarlijks binnenkrijgt op natuurlijke wijze. Radioactief voedsel smaakt of ruikt niet anders dan normaal.